• 21.6.2024 21.42

Kuhmon Ilmailukerho r.y.

Perustettu 1959

Kuhmon lentokentän aurinkovoimala avattu

loka 4, 2022

Kuhmon lentokentälle kesällä rakennettu aurinkovoimala on kytketty valtakunnan sähköverkkoon. Voimala tuottaa jatkossa valtaosan lentokentän toimintaan tarvittavasta sähkövoimasta ympäri vuoden. Ylimääräinen sähkö myydään yleiseen käyttöön.

Hankejohtajana toiminut Kuhmon ilmailukerhon sihteeri Jaakko Kyllönen kiittää Elävä Kainuu Leader -hanketuen merkitystä voimalan toteutuksessa.

– Hanketuki innosti Ilmailukerhon talkooväen puurtamaan, sillä tuki mahdollisti laitteiston hankkimisen. Varsinainen toteutus onnistuikin sitten kainuulaisen talkoohengen turvin, ja voimala on nyt täydessä tuotannossa.

Kyllösen mukaan voimala helpottaa kerhon toimintaa jatkossa paljon.

– Voimala pienentää nousevia sähkökuluja ja voimme omalta pieneltä osaltamme vaikuttaa valtakunnalliseen, kestävään sähköntuotantoon. Huoltovarmuus on paikallisella tuotannolla parempi ja tulevaisuudessa voimala voi toimia liikenteen “tankkauspaikkana”, kun sähköinen tekniikka kehittyy.

Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä toteaa aurinkovoimalan olevan hieno askel lentokentän kehityksessä. Hänen mukaansa kaupunki on omalta osaltaan sitoutunut kehittämään lentokenttää ja olemaan mukana lentoliikenteen muutoksen kärjessä.

– Liikenne- ja viestintäministeriön suunnalta on viime aikoina kuulunut hyviä puheenvuoroja sähköisen lentoliikenteen edistämisestä. Sähköisen ilmailun kehittämiseen tarvitaan myös kattavaa kenttäverkostoa. Valtionavustuksen myöntäminen Kuhmon lentokentän peruskorjaukselle olisikin hyvä signaali tulevaisuuden kestävien liikenneratkaisujen kehittämisen puolesta, Määttä sanoo.

Hän muistuttaa, että myös harvaan asutut alueet tarvitsevat nopeita yhteyksiä.

– Saavutettavuus on olennainen osa Kuhmon elinvoimaa, ja sen merkitys on suuri esimerkiksi matkailun ja yritystoiminnan kehittämisessä.

Maailmalla aurinkovoimalat ovat yleisiä lentokentillä. Suomen suurin lentokentän aurinkovoimala on Helsinki-Vantaalla. Kuhmon lentokenttävoimala on tällä hetkellä tiettävästi Suomen toiseksi suurin. Pieni aurinkovoimala löytyy muun muassa Vampulan lentokentältä. Varkauden lentokentän lähelle on ryhdytty rakentamaan suurempaa aurinkovoimapuistoa.

Jaakko Kyllönen on tyytyväinen Kuhmon hankkeen pikaiseen toteutumiseen ja luottaa aurinkovoiman tulevaisuuteen.

– Perustyö on nyt tehty ja voimalan laajentaminen jatkossa on mutkatonta. Lentokentän reuna-alueella on tilaa suurellekin voimalalle, kun tarve tulee.

Aurinkovoimala on teholtaan 10 kWp ja se tuottaa vuodessa käytännössä 5000-8000 kWh sähköä eli noin puolet sähkölämmitteisen omakotitalon tarpeesta. Aurinkopaneeleita voimalassa on 28. Ne ovat talvella pystyasennossa ja kesällä 45 asteen kulmassa maanpintaan nähden. Kuhmon kaupungin omistamalla lentokentällä toimii vakituisesti Kuhmon ilmailukerho, jonka jäsenillä on kerhon koneen lisäksi viisitoista yksityistä lentokonetta.

Lisätietoja: info@kuik.fi

Kuhmon kaupunki