• 21.6.2024 21.37

Kuhmon Ilmailukerho r.y.

Perustettu 1959

Pentti Julkunen lensi taivaaseen

helmi 20, 2015

Pentti Kalevi Julkunen

04.11.1945  –  24.12.2014.

Pentti Julkunen syntyi Kajaanissa 04.11.1945 ja nukkui pois omassa sängyssään äkilliseen sairaskohtaukseen 23.12.2014.

Perhe muutti Vuolijoen, Keiteleen ja Valtimon kautta lopulta Kuhmoon 1970-luvun alkupuolella.

Pentti teki pitkän uran Stora Enson hankintapäällikkönä ja sai vuonna 2007 Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein Venäjän puukaupan ansioistaan. Vielä eläkevuosinaankin hän vieraili Joensuussa Aalto-yliopiston seminaareissa, joissa oli aiheena Pentin erikoisala Venäjän kauppa. Vapaa-aikanaan Pentti harrasti metsästystä ja oli innokas hirvimies viimeiseen syksyyn saakka.

Pian Kuhmoon muutettuaan Pentti liittyi Kuhmon Ilmailukerhoon ja kipinän saatuaan hän oli purjelentäjä koko sielultaan. Purjelentäjän lupakirjan hän sai vuonna 1980 ja muutamaa vuotta myöhemmin lisäksi moottoripurjelentokelpuutuksen. Moottoripurjelentomatkoja tehtiin mm. Joensuusta Kuhmoon Grob -merkkisellä moottoripurjehtijalla.

Purjelennossa Pentillä oli ilmiömäinen kyky löytää termiikit ja hänen nimissään on edelleen Kuhmon kentän purjelennon aikaennätys 7 tuntia 36 minuuttia. Tälle lennolle vintturihinaajana ja siipimiehenä toimivat Tero Karppinen ja Seppo Jalkanen, jotka aamuisen hinauksen jälkeen poistuivat töihinsä ja Pentti jäi liitelemään päiväksi taivaalle Blanik-purjelentokoneella.

Merkittävä ilmailusaavutus on Pentin itse rakentama ultrakevyt moottorilentokone Super Koala, jonka hän kokosi navetassaan sanakirjan ja VHS-opasvideon avulla. Rakennuskommellusten jälkeen kone viihtyi taivaalla vuosien ajan Pentin ohjaamana.

Pentti toimi useita vuosia Kuhmon Ilmailukerhon puheenjohtajana ja myös lentokentän päällikkönä. Kerhon toiminnassa hän oli aktiivinen ja mukana kaikessa viimeiseen saakka. Penttiä jäivät kaipaamaan neljä lasta ja 2-vuotias Emil-pojanpoika.