• 13.7.2024 2.55

Kuhmon Ilmailukerho r.y.

Perustettu 1959

Kunniapuheenjohtaja Ahti Riihonen 1926 – 2022

touko 28, 2022

Kuhmon lentotoiminnan perustaja ja ilmailukerhon kunniapuheenjohtaja, opettaja Ahti Riihonen kuoli sunnuntaina 17.4.2022 kaksi viikkoa ennen 96-vuotissyntymäpäiväänsä. Muutaman päivän päästä myös Ahdin vaimo opettaja Aune Riihonen kuoli Kuhmossa. 

Ahti Riihonen syntyi Kuhmossa 1.5.1926 ja seurasi äitinsä Lainan jalanjälkiä kansakoulunopettajaksi. 1940-luvun puolivälissä hän innostui ilmailusta. Hän lensi  purjelentolupakirjan Jämijärvellä vuonna 1947. Kuhmoon hän tuli opettajaksi 1950-luvun alussa. Alusta alkaen hän opetti lennokkirakentamista puukäsityötunneilla ja alkoi järjestää Kuhmon nuorille lennokkitapahtumia. Linkoliidokki ja monta muuta innovaatiota syntyivät tuolloin. Hyvin pian Kuhmoon kertyikin suuri joukko ilmailusta innostunutta väkeä,, mikä johti Kuhmon Ilmailukerhon perustamiseen vuonna 1959. 

Kuhmon lentotoiminta alkoi purjelennolla Lammasjärven jäältä. Koulutusta järjestettiin myös Pudasjärvellä ja  myöhemmin Rautavaaran lentokeskuksessa. Riihonen oli aktiivisesti mukana kentän operointiin tarkoitetun Rautavaara-säätiön perustamisessa. 

Toimeliaan puheenjohtajan vetämänä Kuhmoon saatiin oma maalentokenttä jo vuonna 1962. Pitkiin matkoihin kyllästyneenä kerholaiset rakensivat omin käsin Suomen ensimmäisen täysin ilmailukerhon talkootyönä tehdyn lentokentän. 

Puheenjohtajana Ahti huolehti lentokaluston ylläpidosta, uusien lentokoneiden hankinnasta, purjelentokoulutuksesta sekä moottorikoneilla hinauslentotoiminnasta ja palolennoista.Kerho piti kokouksensa Korpilinnassa ja keräsi valuuttaa tansseilla. Toiminta oli monipuolista.

Ahti oli hulivilimäinen, iloinen toiminnan vetäjä. Hän koulutti kymmeniä kuhmolaisia lentäjiksi. Vielä pari vuotta sitten hän kävi kentällä katsomassa Fly In -tapahtumaa, joka on jatkumo hänen työlleen Kuhmon ilmailun hyväksi. 

Maahan jääden paljon olisi jäänyt kokematta. Hyviä termiikkejä Ahti siellä ylhäällä!

Kuhmon Ilmailukerhon lentokone teki ylilennon hautajaisissa 28.05.2022.

Ahti Riihonen Ilmailukerhon tapaamisessa 2007